Ainoan vitamiinit ja ravintolisät tukena urheilussa

Ainoan vitamiinit ja ravintolisät tukena urheilussa

 

Ravitsemus on yksi tärkeimpiä tekijöitä urheilijan kehittymisen, suorituskyvyn ja terveyden kannalta. Urheilufysioterapeuttina, valmentajana ja urheiluravitsemuksen ammattilaisena näen sen tärkeyden ja vaikutukset konkreettisesti jokapäiväisessä työssä ja sen lisäksi itse myös urheilijana joudun kiinnittämään ravintopuoleen huomiota jatkuvasti erinäisistä syistä. Vaikka optimaalinen tilanne olisi, että urheilija saisi kaiken tarvittavan monipuolisesta ruoasta, tämä ei valitettavasti aina ole kuitenkaan mahdollista. Urheilu, erityisesti kestävyyslajien harjoittelu nostaa vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta yllättävän paljonkin ja joskus on hyödyllistä tai jopa välttämätöntä lisätä niiden saantia purkista, kuten minä olen tehnyt Ainoa-tuotteiden kautta.

Työssäni on otettava huomioon erityisesti rasitusvammojen kohdalla ravitsemuksen rooli. Toistuvien rasitusvammojen taustalla voi olla usein esimerkiksi liian vähäistä energiansaantia. Joskus energiansaatavuuden ollessa kohdillaan, mutta liian yksipuolisesti syömällä osa tärkeistä vitamiineista ja hivenaineista saattaa jäädä saamatta. Rasituksensieto laskee, palautumiskyky harjoituksista heikentyy, vammaherkkyys kasvaa ja lopulta ilmestyneet vammat myös paranevat hitaammin.

Urheilijana olen joutunut itse kokemaan, miten puutteet ravintopuolella vaikuttavat kaikkeen, mutta olen myös saanut kokea, miten hyvin näihin voi vaikuttaa yksinkertaisillakin apukeinoilla. Oma urheilutausta on muodostelmaluistelun puolella. Tuolloin tuli mentyä yhdessä vaiheessa liian tiukalla energiansaannilla liian pitkään ja lopputuloksena jatkuvia pieniä vammoja, toistuvaa sairastelua sekä ylikuormitustila, joka jätti jälkensä kroppaan pitkäksi aikaa ja osittain jopa pysyvästi.
Kun lajiksi on myöhemmin valikoitunut maantiepyöräily, asuinpaikaksi Suomi, sukupuolena on nainen ja kun vielä bonuksena on saanut lahjaksi suoliston, joka on päättänyt, ettei elämän tarvitse olla aina kovin helppoa, niin on ollut pakko hyväksyä, ettei normiruoasta yksinkertaisesti saa kaikkea tarpeeksi säännöllisesti.

Pyöräilyä lajina pidetään melko ystävällisenä kropalle ja varsinkin nivelille. Siitä kuitenkin puuttuu erityisesti luuston hyvinvoinnille tärkeä tekijä eli iskutus. Tätä puutetta voidaan kompensoida esimerkiksi voimaharjoittelulla tai lisäämällä juoksua harjoitusohjelmaan. Monesti todellisuus kuitenkin on se, että harjoitusohjelmaan ei sisälly tarpeeksi kuormitusta luustolle. Tämän vuoksi pyöräilijän on hyödyllistä lisätä D-vitamiinia ja kalsiumia ravintolisien muodossa ja koska Suomen syksy ja talvi on pimeä, varsinkin D-vitamiinia on ehdottomasti suositeltavaa napata säännöllisesti purkista.

Kestävyysurheilussa harjoitusmäärät ovat suhteellisen isoja, jolloin palautumisen merkitys korostuu. Minulle kertyy normaalin harjoittelun lisäksi välillä hyvinkin paljon fyysistä kuormitusta töiden vuoksi, joten palautumiseen pitää panostaa oikeasti ajatuksella. Suorituskyvyn kasvu, palautumisen tukeminen, vammariskien minimointi (sekä mahdollisten vammojen paraneminen) ja vastustuskyvyn ylläpito kovempienkin harjoitusjaksojen aikana saa tutkimustenkin mukaan tukea, kun erityisesti C- ja D-vitamiinin saanti on kunnossa. Myös B-vitamiini, sinkki ja magnesium ovat tärkeässä roolissa lihasten ja hermoston palautumisessa. Paljon muitakin aineksia toki tarvitaan, jotta kehon palautumismekanismit toimivat tehokkaasti. Onneksi Ainoa-tuotesarjan monivitamiini sisältää todella monipuolisesti ja riittävästi tarvittavia ainesosia, jotta kroppa pysyy toimivana. Yhdessä muiden palautumista edistävien toimien kanssa se pitää huolen, että palaudun harjoituksista ja muusta kuormituksesta paremmin.

Naisena olen keskimääräistä alttiimpi rautavarastojen hupenemiselle jo lähtökohtaisesti ja kestävyysurheilu lisää tätä riskiä. Ruokavalioni on erittäin kasvispainotteinen ja lihatuotteita syön melko harvoin, mikä lisää sekä B12-vitamiinin että raudan tarvetta. Välillä on kausia, kun joudun elämään täysin vatsan ehdoilla ja silloin ravinto koostuu ainoastaan juuri siitä, mitä milloinkin kykenee syömään. Joskus tämä tarkoittaa sitä, että ravinto on erittäin yksipuolista, energiansaanti joskus riittämätöntä ja pahimpina hetkinä ravintoaineiden imeytyminenkään ei ole itsestäänselvyys.

Kaiken kaikkiaan näiden eri tekijöiden summa tarkoittaa sitä, että minulle on ollut äärimmäisen tärkeää löytää hyvä tuote, jolla voin varmistaa tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Valitettavasti monen tuotteen kohdalla on ollut ongelmana vatsan ärsytys ja pahoinvointi, jonka vuoksi olen joutunut jättämään totutteluyrityksistä huolimatta ravintolisät kaupan hyllylle.

Nyt olen päässyt käyttämään Ainoa-tuotesarjan tuotteita yli puoli vuotta ja voin sanoa olevani tyytyväinen. Käyn säännöllisesti mittauttamassa veriarvoni ja tilanne kevään pitkästä sairastelusta, pahoista vatsaongelmista ja kaikin puolin sekä fyysisesti että henkisesti kummallisesta vuodesta huolimatta näyttää olevan tällä hetkellä hyvällä, osittain jopa erinomaisella tasolla. Uskon, että Ainoa-tuotteet (monivitamiini, B-12, rauta+C ja magnesium) ovat olleet yksi avaintekijöistä siinä. Niitä olen jopa uskaltanut heittää kiireessä tyhjään vatsaan ilman, että on tarvinnut pelätä pillerin jälkeistä pahoinvointia kertaakaan, mikä on itselle todella tärkeää. Ehdottomasti positiivista on tuotteiden sopivuus myös puhtaasti vegaanista ruokavaliota noudattaville ja tietysti lisäarvoa antaa se, että tuotteet ovat täysin kotimaisia. Pystyn hyvillä mielin suosittelemaan näitä muillekin.

 

Tiina Krusberg IBD Cycling & Triathlon

Sertifioitu urheiluravitsemusvalmentaja, urheilufysioterapeutti ja maantiepyöräilijä.

 

Ainoa-tuotteista lisätietoa nettisivuilta: https://apteekinainoa.fi

Sekä somekanavista: @ainoabyapteq