Kausiyhteenveto, IBD MTBO, 2022

Kausiyhteenveto, IBD MTBO, 2022

IBD MTBO -teamissa ajoi kaudella 2022 viisi urheilijaa: Kaisla Häkkinen, Pihla Häkkinen, Teemu Kaksonen, Juha Lilja ja Vilma Pesu. Teamin vetäjänä toimi Mika Häkkinen. IBD Cyclingin väreissä teami kisasi kotimaan arvokisoissa ja kauden kirkkaimpana tavoitteena teamilla olivat pyöräsuunnistuksen EM-kisat toukokuussa Ignalinassa Latviassa ja MM-kisat heinäkuussa Falunissa Ruotsissa. Kotimaan kauden avaus EM-katsastukset Pälkäneellä toukokuun alussa siirtyivät lumisten olosuhteiden vuoksi ja niinpä kisaamaan päästiin todenteolla suoraan EM-kisoissa Latvian Ignalinassa.

IBD MTBO -teamista Suomea EM-kisoissa edustivat Juha, Kaisla, Pihla ja Teemu. Teemu nappasi miesten eliitin henkilökohtaisilta matkoilta, sprintistä ja pitkältä matkalta, hienot seitsemännet sijat ja johti ensimmäisen cup-kiertueen jälkeen U23-sarjan maailmancupia. Juha ajoi Suomen kuudenneksi sijoittuneessa sekaviestijoukkueessa ja henkilökohtaisilla matkoilla sijat olivat 17. ja 18. Nuorten W20-naisten sarjassa Pihla nappasi ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin sprintin kolmannella sijalla. Muilla matkoilla sijat olivat 4. ja 7., ja lisäksi avausosuus voitokkaassa W20-viestijoukkueessa. Kaislan arvokisadebyytissä W17-sarjassa sijat olivat 12. ja 14.

Kotimaan arvokisakausi pääsi liikkeelle 11.-12.6., kun Heinolassa kilpailtiin SM-sprintissä ja pitkällä matkalla. Juha ja Teemu ajoivat lauantaina hienoon kaksoisvoittoon miesten pääsarjassa. Tämä oli Juhalle ensimmäinen henkilökohtainen miesten suomenmestaruus. Sunnuntaina pitkällä matkalla Juha ajoi sijalla 5. ja Teemun mitalivauhti kariutui harmilliseen rengasrikkoon toiselta sijalta Samuel Pökälän takana. D20-sarjassa Vilma nappasi hopeaa ja pronssia, ja D17-sarjassa Kaisla hopeaa ja neljännen sijan. Ennen SM-kisoja Teemu kävi testaamassa vauhtia myös maastopyöräilyn puolella ja tuloksena oli neljäs sija Walklandia MTB:stä Valkeakoskelta. Kaksi vajaan tunnin kierrosta sujuivat kärjen tahdissa, mutta viimeisellä kierroksella kärkeen tuli hieman eroa.

Seuran värit pääsivät hyvin esiin myös Heinolan SM-sprintistä tehdyssä ISTV:n lähetyksessä. Tallenteen kisoista löydät Suomen Suunnistusliiton YouTube-kanavalta: https://youtu.be/RaYmWZHPY1k

Kauden päätavoite MM-kilpailut ajettiin heinäkuun puolivälissä Falunin hiihdon ja maastopyöräilynkin maailmancupin kautta tutuksi tulleissa maastoissa. Kisoja ennen ja niiden aikana teami koki myös ikäviä takaiskuja sairastelujen myötä. Juuri MM-kisamatkaa ennen hyvään kuntoon päässyt ja voittoisia otteita Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikolla esittänyt Pihla joutui vetäytymään kisamatkalta koronasairastumisen vuoksi ja kisamatkalla Teemu sairastui pitkän matkan rengasrikkoon päättyneen kisan jälkeen ja joutui matkustamaan kotiin kesken kisojen. Mutta tuli Falunissa myös loistavaa menestystä. Juha kruunasi kautensa MM-kultaan miesten viestin ankkurina, Vilma voitti MM-hopeaa W20-viestistä ja ajoi viidennelle sijalle W20-sprintistä. Myös Teemu nappasi hienon 8. sijan miesten eliitin keskimatkalta ennen epäonnista pitkän matkan rengasrikkoa ja sairastumista.

Ennen MM-kisoja myös muita teamiläisiä kisasi Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikolla ja Teemu pääsi esittelemään lajia YLE:n uutisoinnissa teamin väreissä: https://yle.fi/a/3-12523364

Elokuussa ajettiin Alajärven Valkealammilla kauden toinen SM-viikonloppu keskimatkan ja viestin merkeissä. Teamista Juha ajoi hienosti pronssille miesten eliitissä. Eroa kilpailun voittaneeseen ja MM-kisoissa keskimatkan hopeaa ja yhteislähdön kultaa napanneeseen Samuel Pökälään kertyi vain hieman yli minuutti. Vilma saavutti D20-sarjassa hienosti hopeaa.

Elokuun lopulla nähtiin ISTV:llä toinen lähetys pyöräsuunnistuksesta Pälkäneen Suomen Cup -kisoista. Teamiläisistä Juha ja Teemu pääsivät mukavasti esiin lähetyksessä: https://youtu.be/-6AvLc_N7Cs

Pitkä kausi saatiin päätökseen, kun pyöräsuunnistuksen SM-erikoispitkän matkan mestaruudet ratkottiin lokakuun alussa Kuortaneella. Teamista nuorten naisten D17-sarjassa Kaisla ajoi neljänneksi ja miesten eliitissä Teemu sijalle neljä ja Juha Lilja sijalle viisi.

Kauden aikana energiaa tarvittiin niin aurinkoisissa kesäisissä säissä kuin koleissa syyskeleissäkin ja teamin jaksamisen takasi @scienceinsport urheiluravinteet.