Safeen Akreyi

Safeen Akreyi on 22 vuotias, Suomessa syntynyt kurditaustainen mies, joka sairastaa haavaista paksusuolen tulehdusta. Sairaus diagnosoitiin hänellä helmikuussa 2016. Safeen on 2008 vuodesta nyrkkeillyt ja saavutuksina hänellä on suomenmestaruus miesten sarjassa vuodelta 2014 sekä useita SM-mitaleita. Ensimmäisen kerran Safeen meni sairaalaan 2015 elokuussa alkaneiden oireiden vuoksi, joita ei olisi voinut silloin kuvitellakaan liittyvän tähän sairauteen. Lääkäri antoi diagnoosin laktoosi intoleranssiin ja peräpukamiin joista oireet hänen mukaansa johtuivat. Safeen jatkoi elämää tietämättään mitä hän sairastaa ja antoi asian olla.

Talvella 2014 oireet voimistuivat ja Safeen eli oireiden kanssa menemättä lääkäriin. Hän kävi voittamassa otteluita muutaman tunnin yöunilla töistä päästyään ja parhaimmillaan Safeen voitti kaksi sarjaa ylempänä käydyn ottelun. Helmikuussa 2016 Safeen valmistautui SM-kilpailuihin, johon oli pitkään harjoitellut. Painonpudotukset olivat alla ja oireet olivat voimistuneet entisestään. Safeen alkoi huomata, että voimat ovat kadonneet entisestään ja naama oli kalpea. Hän kertoi asiasta ystävälleen, joka rohkaisi häntä menemään lääkäriin.

Safeen lopulta soitti terveysasemalle ja kertoi tilanteen ja he varasivat ajan lääkärille ja sanoivat, että tämä olisi pitänyt tutkia tarkemmin jo silloin elokuussa koska calpro-tulehdusarvo oli ollut liki 1000. Kilpailut lähenivät ja Safeenin päässä ei liikkunut muut ajatukset kuin viikonlopun turnaus, johon osallistuminen oli vielä suuri kysymysmerkki. Pitkän ja vaikean pohdinnan jälkeen Safeen jätti turnauksen väliin, joka lopulta oli oikea päätös. Helmikuun lopussa hän pääsi tähystykseen, jossa huomattiin keskivaikeaa tulehdusta koko tähystysmatkan. Safeenille määrättiin runsaasti lääkkeitä mutta vaikutusta ei näkynyt. Maalis-huhtikuun vaihteessa hän vietti 5 päivää sairaalan osastolla ja siellä lääkäri määräsi biologista lääkettä. Biologinen lääkekkään ei tautia rauhoittanut joten Safeen otti yhteyttä ravintovalmentajaan ja aloitti hänen ehdotuksesta luuliemikuurin. 3 viikkoa kuurin jälkeen hän huomasi, että 80 kiloinen mies painoikin enää vain 64 kiloa. Luuliemi ei hänelle maistunut samanlailla kuin alussa. Safeen kävi koko prosessin ajan töissä normaalisti mutta ystävien kanssa hän ei viettänyt aikaa ollenkaan. Voimat olivat vähissä ja henkisesti hän oli todella maassa. Kaikki aika hänellä meni töissä tai kotona nukkuessa. Luuliemen ansiosta suolisto rauhoittui hieman. Safeen alkoi pikku hiljaa lisäilemään ruoka-aineita ravintovalmentajan ohjeilla.

Elokuussa 2016 safeen meni uudestaan tähystykseen, jotta nähdään onko yhtään edistystä tapahtunut. Tähystyksessä huomattiin keskivaikeaa tulehdusta koko peräsuolen alueella sekä pieni osa paksusuolen loppu päästä. Vaikka keskivaikeaa tulehdusta vielä oli, Safeenin olo oli parantunut huomattavasti ja paino oli noussut 8 kiloa. Tällä hetkellä Safeen yrittää palata normaaliin elämänrytmiin. Intohimo urheiluun on vähentynyt mutta tavoitteeksi on asetettu vuoden 2017 SM-kilpailut. Vuosi on ollut hänelle todella rankka mutta samalla opettavainen. Läheisten tuki on ollut iso osa aktiivivaiheen rauhoittamisessa.