IBD Cycling miehet elite kausikooste 2023

IBD:n poikien kausi 2023 alkoi hämärissä olosuhteissa vähän 2022 gravel campin jälkeen jossain hiekkatien päällä Etelä-Suomessa. Tavoitteet ja kisat alkoivat kirkastua samaa vauhtia kun näkökenttä sumentui väsymyksen johdosta. Black Friday tarjosi oivallisen hetken saada sementoitua suunnitelmat ja suuri osa joukkueesta päätti lähteä Mallorcalle hakemaan kilsoja. Koko talvi oli treenattu hyvin ja ensimmäinen kuntopiikki oli monen osalta saavutettu jo tammikuussa (parempi kerran vuodessa kunnossa, kuin ei kertaakaan). Laukut pakattiin ja ajoleiri Mallorcan lämmössä oli alkamassa. Valmistautuminen leiriin oli mitä monimuotoisinta. Toiset luottivat ”paino on voimaa” mantraan, toiset hankkivat varmuuden vuoksi vielä vatsataudin ennen lentoa, varmistaakseen mäen nousun. Loppuleiristä kaikki olivat kuitenkin samalla viivalla, eli hyvin ravitttuja, laajan buffetin ansiosta. Moni meistä onkin lahjakas energiantankkaaja, joten jos sillä puolella on ongelmia, niin melitä löytyy kokemusasiantuntioijta (myös) tällä saralla.  Osa jäi vielä pidemmäksi aikaa leireilemään mutta ensimmäiset pääsivät aloittamaan kilpailukauden Porissa Lattomeri-ajossa. Kausi oli aloitettu mutta tulosliuskassa oltiin vielä tavoitetta perässä. Seuraavat mittelöt käytiinkin Turussa ja Vantaalla, vanhan kisakuskin, Anders Bäckmannin (gamla racerföra på svenska) ottaessa vakiopaikan pallilta. Taistelu Matinkylän herruudesta ja ruskeasta paidasta oli alkanut, tilanne 1-1.


Luottavaisena kohti SM-kisoja. Taktiikka oli selvä, Makkosen Jussi hatkaan, mutta mukana ei saa olla….lista oli pidempi kuin Cittarin maitohylly. Jussi pääsi hatkaan ja kaikki listan miehet mukana à ajetaan ylös, Gamla yrittää lopussa. Aitiopaikalta seurasimme loppukamppailua, ei ollut perheellisten kiri.
Kausi jatkui pääosin gravelin ja erilaisen muun hölmöilyn merkeissä salaharjoittelu syytöksien kohteeksikin joutuneen Kimmo Kanasen johtaessa joukkoja edestä. Gravel SM-kilpailuiden lähestyessä kuhina seurassa kävi kovana. Voisiko nuori lupauksemme lunastaa odotukset ja haalia menestystä vaatimattomista pohjista huolimatta? Tiesimme kyllä, että on vain ajan kysymys, ennen kuin pyörätaiturimme rupeaa paitoja haalimaan, mutta ennakkokaavailut tämän vuoden reitistä kääntyivät siihen, että reitti ja sää olisivat teknisesti liian helppoja, eikä aika ehkä vielä olisi kypsä. Kausi sai kuitenkin absoluuttisen kruununsa ja Jyväskylän monsuunissa ajetun gravel SM-kilpailuiden M50 sarjan voitto tuli, kun koko ajan pyöräilevä Pasi Vuori otti seuran gravel valtikan haltuun ja puki päälleen siniristipaidan. Joukkueen tavoitteena ollut paita siis tuli, mutta tällä kertaa eri lajista kuin oli ajateltu. Loppukaudesta vielä päästiin ajamaan lisää Suomen kisoja mutta tiimin mäkiketut, Antti Vekkeli ja Pasi Vuori, päättivät käydä vielä ajamassa Haute Dolomiitit. Kilpailu sujui Antilta erinomaisesti, mutta valitettavasti Pasi joutui lääkärin määräyksestä pienelle ajotauolle.

Tiimin päätavoitteen, Matinkylän mestaruuden ratkaisut, jäivät kauden viimeiseen Foxcomp cupin osakilpailuun. Kesän syvissä vesissä uinut Bäckman oli saanut viritettyä ”elvan” päälle ja koko domestique -osasto oli paikalla joukkueen johtajaa myöten. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja vielä 500m ennen maalia kaikki näytti hyvältä, kun Anders oli kahdestaan irtiotossa AJ-Juntusen kanssa. Kaikkien yllätykseksi Juntunen kuitenkin vei kirin, ehkä hieman epäreilustikin, koska AJ oli myös vetänyt suurimman osan matkasta. Ei tullut ruskeaa paitaa seinälle, koska vain voitot lasketaan.
Jäljellä kaudesta oli enää kunnioitettu, arvostettu ja pelätty gravel camp 2023. Mikael Turusen järjestämä, jo perinteeksi muodostunut, Gravel camp oli tavalliseen tapaan parasta A-luokkaa. Leiri(lue kilpailu)kutsussa luki jo kaikki olennainen: ”saavu paikalle hyvässä kunnossa, niin et välttämättä jää susien syötäväksi”. Vihdin metsissä pulla oli lämmintä, vesi oli kylmää, rapaa oli riittävästi, pyöriä korjattiin illalla 6h ja pääjoukon koko maalissa oli 2. Loput tulivat sitten +-2h ”hieman pienemmissä” ryhmissä suoraan saunan lauteille. Tähän oli hyvä päättää kausi 2023.

Todennäköisesti samoilla eväillä, vuoden nuorempina, kohti kautta 2024!