Seutulan Kierros 6.5.2017

Toukokuun ensimmäinen viikonloppu oli IBD Cyclingille kisojen osalta vilkas naisten urakoidessa perjantaista sunnuntaihin kestäneessä Naisten kansainvälisessä etappiajossa (NEA). Sillä välin miehet pääsivät ajamaan Seutulan Kierroksen voitosta sekä elite- että Cat 2 -luokkien lähdöissä lauantaina ja myöhemmin myös Kevätpolkaisussa sunnuntaina.

Elite: Rengasrikosta podiumille

Kevään toistaiseksi lämpimin päivä epäonnistui houkutellessaan vain kolmisenkymmentä kuskia eliteluokan 164 kilometrin kilpailun lähtöviivalle. Myöhempiin kisatapahtumiin ja lähtöluetteloon peilaten joukkueita voi turvallisesta sanoa olleen kaksi, IBD Cycling ja Team Larunpyörä-Cervélo (IK-32). IBD Cyclingista mukana ajamassa olivat Niki Birling, Anders Bäckman, Olli Koski, Eero Mäenpää ja Mikael Turunen. Lisäksi huoltojoukoissa ansiokkaasti edustivat Jari Birling, Kauri Kurki, joukkueenjohtaja Ramstedt ja Sami Takala.

”Näin sen koin” – Eero Mäenpää kertoo:

Kisassa alkoi tapahtua kolmenkymmenen kilometrin jälkeen, kun vauhti kiristyi Lahelan- ja Myllykyläntien myötätuuliosuudella. Meno tasoittui Niki ’Kauhukakara’ Birlingin annettua luonnolleen periksi ja livahdettua CCH:n Janne Lehtisen kanssa hatkaan. IK-32 viritteli maltillisen mutta riiittävän vedon päälle, ja toisen kierroksen alussa kaksikko ajettiin kiinni. Allekirjoittanut pääsi samoihin aikoihin ensi kertaa putoamaan huollon huolella virittämään turvaverkkoon asfaltin puraistua reiän renkaaseen.

”Ympärillä hölmistyneenä kyseltiin, mitä sillä minuutilla oikein tarkoitettiinkaan.”

Miltei heti perään IBD:n Mikael Turunen livahti varkain yksin etumaastoon. Siinä määrin hienovarainen oli mies, että Tapolan mäessa minuutin eroa huudettaessa ympärillä hölmistyneenä kyseltiin, mitä sillä minuutilla oikein tarkoitettiinkaan. Tämän kierroksen käsikirjoitus oli jokseenkin edellisen kaltainen, ja neljännen ja viimeisen kerran Tapolan mäelle noustuamme Micken selkä jo pian tulikin vastaan.

Kymmenisen kilometriä kestäneen suvantovaiheen jälkeen käännyttiin sivutuuleen. Palojoen mäki ja sitä seurannut IBD:n reipas veto pirstoi väsynyttä ja jo valmiiksi kutistunutta pääjoukkoa. Tuupattuani liian innokkaasti vetovuoroon huomasi pienen välin syntyneen taakseni, kun matkaa maaliin oli noin 19 kilometriä. Nikin ja Micken tarjottua siihen asti ilmaisen kyydin, jossa Ollin ja Andersin suosituksesta olin malttanut miten kuten matkustaa, rohkenin kokeilla tempojalkojani. Ne kuitenkin osoittautuivat viimeisellä kilometrillä pääjoukosta sillä välin karkuun livahtaneen IK-32:n Trond Larsenin koipia heikommiksi.

”Pääjoukko oli supistunut alle puoleen alkuperäisestä.”

Podiumin täydensi CCH:n Juhana Hietala kilpailtuaan pääjoukon kiristä. IBD:n Olli Koski kiri viidenneksi ja loputkin tiimistä rullailivat maaliin pääjoukossa, joka oli supistunut alle puoleen alkuperäisestä.

Cat 2: Ajokokemusta kartuttamassa

Seutulan Kierros oli IBD Cycling Cat 2- tiimin kauden kolmas maantiekilpailu. Kotimaisemissa ajettuun 123 km kisaan saatiin tiimin toistaiseksi paras osanotto kahdeksan ajajan voimin. Mukana olivat tiimin kapteenit Pasi Vuori ja Simo Kauppila sekä Mikko Kauppi, Jani Heikkinen, Jani Hakala, Markus Hallberg, Lari Lindholm ja Jussi Makkonen.

”Näin sen koin” – Jussi Makkonen kertoo:

Allekirjoittaneelle kisa oli urani ensimmäinen kunnollinen maantiekilpailu lisenssikuskina, ja pääsin heti osallistumaan taktisten kuvioiden suunnitteluun. Kapteenien johdolla sovimme, että mahdollisiin irtiottoihin pyrkisivät hiihtoharjoittelulla kestävyytensä hankkineet Vuori ja Kauppi, ex-maratoonari Makkonen (eli allekirjoittanut) sekä ex-suunnistaja Heikkinen. Loppukiriasetelmiakin pohdimme, mutta ne jätettäköön toistaiseksi vielä salaisuuden verhon taa.

”Tämä kisa ei jäisi massakiriin.”

Jo ensimmäisen kierroksen aikana selvisi, ettei tämä kisa jäisi massakiriin, vaan heikomman kestävyyspohjan omaavat kilpailijat pudotettaisiin auttamatta matkan aikana. Alkukierroksille mahtui erilaisia hatkaviritelmiä, joissa IBD Cycling oli toki innokkaana mukana.

Toisen kierroksen puolivälissä pääjoukosta pääsi irti noin 15 ajajan ryhmä, jossa IBD Cyclingista lisäkseni mukana olivat Vuori, Kauppi ja Heikkinen. Näin isoon hatkaporukkaan mahtuu monenkaltaista ja -tasoista kammenpyörittäjää. Toisilla on ajokokemusta enemmän kuin jalkaa – meillä ibdläisillä on toisinpäin. Kovasti yritimme pitää yllä reipasta matkavauhtia tasaisella telaketjuajolla, mutta eihän siitä mitään tullut. Usein kävi niin, että Pasi Vuori piti vauhtia, välillä karkasi Tapolan mäessä 50 m muita edelle, ja muut ajoivat kiinni.

”Kaikki oli pedattu ensimmäiseen podiumsijoitukseen.”

Noin 20 km ennen maalia hatkaporukasta irtosi seitsemän ajajan joukko, jonka onneksi allekirjoittanut ja Mikko Kauppi onnistuimme ajamaan kiinni. Näin lopullisessa irtiottoryhmässä oli yhdeksän ajajaa – mukaanlukien siis kaksi ibdläistä. Kaikki oli pedattu IBD Cyclingin Cat 2 -porukan ensimmäiseen podiumsijoitukseen.

Viimeisillä kilometreillä minä ja Kauppi yritimme väsyttää muita ajajia tehden iskuja vuoronperään. Kävi kuitenkin niin, että ainoat väsyneet olivat iskuja tehneet Makkonen ja Kauppi. Näin ibdläisten sijoitukseksi jäi irto-ottoporukan viimeinen ja toiseksi viimeinen sija. Seuraavan porukan kirin vei Pasi Vuori. Tästä opitaan, ja ensi kerralla ainakin Mikko Kauppi ja Jussi Makkonen osaavat pelata loppukirit paremmin.

Tiimin hyväksi erittäin ansiokasta työtä tekivät pääjoukossa ajaneet kapteeni Simo Kauppila, Markus Hallberg, Jani Hakala sekä Lari Lindholm.

Seuraavan kerran kisaa ajetaan tulevana viikonloppuna 13.5. Nurmijärvellä Bioracer-maantiekilpailussa. Tervetuloa katsomaan ja kannustamaan IBD:n kuskit podiumille!

Kuva: Jari Birling