IBD Cycling miesten maantiekausikooste

IBD Elite kausikooste 2022 – Vain yksi voitto

Miesten elitetiimin urheilijoiden ikähaitari on välillä 25–52 ikävuotta. Lähes jokainen on joutunut luovuttamaan ammattipyöräilijän urahaaveen – pyöräilystä on sittenkin tullut vain harrastus. Välillä täytyy käydä ansiotyössä, olla perheen kanssa ja hoitaa muita velvoitteita. Niiden myötä tiimimme urheilulliset kohokohdat ovat omanlaisiaan: Talvella viritellään kunto kohdalleen, että jaksetaan ajaa kilpaa joukkueen muita kuskeja vastaan kaksiviikkoisella kevään treenileirillä. Toinen kuntopiikki asettuu maantiepyöräilyn sm-kisoihin. Kolmas kohokohta on syksyinen Mikael Turusen ja Anniina Hakkaraisen isännöimä ja emännöimä gravel-camp.

Päättyneen kauden analyysi alkaa vuoden 2021 saavutuksia muistelemalla: Tiimi voitti Vantaan kotikisoista SM-kultaa sekä maantiepyöräilyn Skoda-cupin. Tiimin kokoonpanossa ei tapahtunut muutoksia, urheilijat olivat mielestään kovassa kunnossa jo talvella, joten kauden kilpailulliset tavoitteet asetettiin korkealle: SM-kulta sekä maantiecupin voitto. Kahden koronakesän jälkeen kauden 2022 kilpailukalenteri tuli olemaan tavallinen alkaen pääsiäisenä Lattomeriajoilla ja päättyen elokuun lopussa tällä kertaa Helsinki Velotour -kilpailuun.

Kevään ajoleirin kilpailusäännöt ovat selkeät: se voittaa, kuka ajaa eniten. Pasi Vuori ajoi eniten. Osa kuskeista sairastui, jonka myötä koko tiimi saatiin täyteen vahvuuteen ensimmäisen kerran vasta kesäkuun Porvoon SM-kisoihin. Leirin tunnelmia voi kuunnella tästä Spotifyn linkistä.

Lupaavan talven myötä IBD:n kausi alkoi kehnosti: paras kuski oli kauden avanneessa Lattomeriajossa neljäs, Tampereen Rosendahl gp:ssä sekä Turun SK-muistoajossa nipin napin kymmenen joukossa. Pienemmistä kisoista saatiin podiumsijoja. Mainittakoon, että edellisten kausien tiimin menestynein urheilija Anders Bäckman oli ainoa top10-sijoja ajanut kuski.

Kehnosta alkukaudesta huolimatta (Andersin) kuntopiikin rakentelu Porvoon sm-kisoihin onnistui erinomaisesti. Kisassa kävi niin, että ensimmäisen 60 km jälkeen IBD:stä vain Bäckman oli voittokamppailussa mukana. Ajettuaan 110km irtiotossa Anders voitti loppukirin ja teki samalla koko tiimistä mestarin. Jos saadaan valita kesän ainoa voitto, niin tulkoon se SM-kisoista!

SM-kisojen jälkeiset kilpailut menivät alkukauden tapaan vähän sinnepäin; muutama top 8 sija, muttei kertaakaan podiumille. Maantiecupin lopputuloksissa Anders oli tiimin parhaimpana viides. Seuraavaksi paras IBD:läinen löytyy tulosluettelon sijalta 33.

Viimeinen kohokohta oli kunnioitettu ja pelätty gravel-camp Vihdin seudun hiekkateillä. Tapahtuma on laajentunut kolmipäiväiseksi alkaen perjantai-illan 60 km prologilla, jota seuraa lauantain 200 km ja sunnuntain 160 km etapit. Sunnuntaina kärkiryhmässä maaliin pääsi vain kaksi ajajaa. En itse osallistunut tähän tapahtumaan edellä mainittujen kuvailujen vuoksi.

Nuoriin lupauksiin verrattuna IBD:n kuskit edustavat varttuneempaa urheilijajoukkoa. Sen myötä kilpailullinen menestys on toissijaista: tärkeintä on päästä usein ja mielellään tiimikavereiden kanssa lenkille. Jos päästään usein lenkille, niin kunto kehittyy väistämättä niin kovaksi, että tiimi pärjää myös kisoissa. IBD sekä muut setämiestiimit toimikoon nuorempien tasonmittareina: ainakin meidät täytyy voittaa, jos haaveilee pääsystä kansainvälisiin kilpailuihin.

Loppuun kevennys: Muuan IBD-kuski saapui talviselta tiimilenkiltään kotiin. Puoliso oli vastassa ja ystävällisesti kyseli, että mitä sun kavereille kuuluu, kun et ole nähnyt heitä moneen kuukauteen?

Mä en kysynyt. Alkumatkan me puhuttiin vaan pyöräilystä. Loppumatkasta ajettiin sillä lailla, ettei pystynyt puhumaan.

Jussi Makkonen

IBD Cycling / Miesten elitetiimi