IBD Cycling pyöräsuunnistus kausikooste 2023

Pyöräsuunnistuksen kansainvälinen kilpailukalenteri pyörähti aikaisin käyntiin, kun EM-kilpailut ajettiin jo huhtikuun viimeisellä viikolla Portugalin Loulessa. IBD MTBO -teamista Suomen joukkueessa mukana olivat miesten elitessä Teemu Kaksonen ja Samuel Pökälä sekä nuorissa naisissa W17-sarjassa Kaisla Häkkinen. Talven ja kevään leiritys ja valmistautuminen olivat onnistuneet hyvin, sillä vaikka kisaamaan ei vielä kotimaassa oltu päästykään, olivat teamiläiset jo varsin hyvin mukana kansainvälisessä vauhdissa. Teemu avasi kisat hienolla kuudennella sijalla keskimatkalla ja jatkoi mainiolla kahdeksannella sijalla yhteislähdössä. Sprintissä kisa meni harmillisesti pilalle rengasrikon myötä. Samuel kruunasi EM-kisamatkan voittoisalla ajolla fyysisesti raskaassa ja helteisessä yhteislähdössä. Keskimatkalta ja sprintistä kotiintuomisina olivat sijat 13. ja 15. W17-sarjassa Kaisla ajoi sprintissä tähän saakka uransa parhaan sijan ollen kuudes. Keski- ja pitkällä matkalla sijat olivat 12. EM-viestissä Teemu ajoi ankkurina Suomen kakkosjoukkueen kruunatessa kisamatkan voitolla eliten tiukassa ja vaiherikkaassa kisassa juuri ennen Italiaa ja Sveitsiä. W17-viestissä Kaisla ajoi toisen osuuden Suomen hopeajoukkueessa.

Kotimainen kilpailukalenteri pyörähti toden teolla käyntiin 10.6. Pyöräsuunnistuksen Suomen Cupin kilpailuilla. Cupissa ajettiin kaikkiaan 13 osakilpailua ja finaali kilpailtiin syyskuussa Ahvenistolla SM-keskimatkan merkeissä. Osana cup-sarjaa olivat käytännössä kauden kaikki SM-kilpailut ja myös Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko. SM-kausi avattiin heinäkuussa Jurvassa SM-sprintin ja pitkän matkan merkeissä. Kaislan, Samuelin ja Teemun lisäksi nyt mukana teamista olivat myös Pihla Häkkinen, Akseli Pesu sekä Vilma Pesu. Jurvan SM-kisat toimivat samalla myös näyttökilpailuina kuukautta myöhemmin Tsekin Jicinissä ajettaviin MM-kisoihin. Teami onnistui Jurvassa loistavasti. Samuel ajoi miesten elitessä kultaan sekä sprintissä että pitkällä matkalla. Teemun sprintti päättyi kalustoepäonnen myötä keskeytykseen ja pitkällä matkalla loppusija oli seitsemäs. D20-sarjassa Pihla ajoi voittoon pitkällä matkalla ja hopealle sprintissä. Vilma jatkoi varmaa työtä ollen pitkällä matkalla kolmas ja sprintissä neljäs. Kaikki neljä urheilijaa lunastivat samalla MM-kisalipun Suomen joukkueeseen Tsekkiin. Akseli ajoi H17-sarjan sprintissä ylivoimaiseen voittoon ja pitkällä matkalla hopealle, ja lunasti samalla myös lipun nuorten MM-kisoihin. W17-sarjassa Kaisla nappasi pitkältä matkalta hopeaa ja sprintistä pronssia.

SM-kausi jatkui 6.8. Lahden urheilukeskuksessa SM-viikon yhteydessä järjestetyillä SM-yhteislähdöillä. Samalla tehtiin lajihistoriaa, sillä pyöräsuunnistus oli ensikertaa mukana täysimittaisessa YLE:n TV-tuotannossa ja keräsikin kisasunnuntaina SM-viikon lajeista aivan kärkikatsojamääriä yli 150 000 katsojalla sekä naisten että miesten kisalähetykseen. Kun Areenan suoratoistot ja myöhemmät streamaukset lasketaan mukaan, keräsi pyöräsuunnistus huikeat lähes 200 000 katsojaa lähetystä kohden. Kisoissa oli mukana myös osa IBD MTBO -teamia. Samuel ei lahtelaisena päässyt mukaan itse kisaan, mutta fiilisteli kisatunnelmaa sen sijaan ajokamerakuskina. Tositoimissa olleista Pihla ja Vilma nappasivat sijat neljä ja viisi sekä Teemun sijan viisi.

Pyöräsuunnistuksen kansainvälinen kausi huipentui elokuussa Tsekin Jicinissä ajettuihin MM-kilpailuihin. Teami oli Suomen maajoukkueessa vahvasti edustettuna viidellä kuskilla Akselin, Pihlan, Samuelin, Teemun ja Vilman toimesta. Pihla kruunasi nuorten sarjojen kisailunsa nappaamalla W20-sarjassa kultaa sprintistä ja pronssia keskimatkalta. Hieman epäonnisen pitkän matkan loppusija oli kahdeksas. Samassa sarjassa Vilman paras suoritus nähtiin pitkällä matkalla viidennen sijan myötä. Myös sprintissä loppusija oli hienosti 10. Muilla matkoilla sijoitukset olivat tasaisesti 13-17 -välillä. Akseli ajoi vielä 17-vuotiaana nuorten miesten M20-sarjassa keskimatkalla sijan seitsemän ja sijoittui pitkällä matkalla sijalle 10. Sprintissä ja yhteislähdössä loppusijat olivat 11. ja 14. Miesten kisamatkaa sävyttivät harmillisesti sairastelut. Samuel oli koko viikon huonovointinen, mutta pääsi vasta kisaviikon lopulla mukaan kärkikamppailuihin ja MM-kisojen parhaana tuloksena oli yhteislähdöstä ajettu hieno neljäs sija. Kauden aiemmat edesottamukset ja viimeistelyn aikana entisestään parantunut kulku enteilivät huippukuntoa juuri MM-kisaviikolle, mutta huippu-urheilu näytti tällä kertaa sitä hieman varjoisempaa puoltansa. Myös Teemun kisaviikko katkesi sairasteluihin, mutta MM-kisojen kruununa oli hieno viides sija keskimatkalta. Pitkän matkan loppusija oli 12.

Pyöräsuunnistuksen kotimainen kausi huipentui Ahveniston vaativissa maastoissa ajettuun SM-keskimatkaan. Samalla ratkottiin myös Pyöräsuunnistuksen Suomen Cupin loppupisteet ja -sijat. Samuel ajoi miesten elitessä pronssille varmistaen samalla Suomen Cupin voiton. Teemu nappasi hienosti SM-hopeaa ja varmisti samalla kakkossijan myös cupissa. Kaisla ajoi D17-sarjassa hopealla ja sijoittui kauden cup-pisteissä kolmanneksi. Vilman loppusija SM-keskimatkalla oli neljäs.

Muutamista ikävästi ajoittuneista sairasteluista ja rengasmurheista huolimatta kausi oli tiiviille teamille onnistunut. IBD MTBO -team kiittää kaudesta 2023 ja kääntää katseet kohti seuraavaa!